top of page

Begrensd

Naar goede gewoonte organiseren de laatstejaarsstudenten plastische opvoeding jaarlijks een tentoonstelling met eigen, artistiek werk. Zo ook dit jaar: in kunsthal ‘Onder De Toren’ in Hasselt, kon iedereen gratis de creaties van de leerkrachten in spe bewonderen. Ook Absoluut! was daar graag bij.

We zitten rond de tafel met zowel docente Natalie Graff als enkele p.o.-studenten: Siel Claes, Jorien Utydenhouwen en Inne Volkaerts.

 

Mevrouw Graff, de tentoonstelling heeft als thema ‘Begrensd’. Heeft u, als docent, dat aan de studenten opgelegd?

Natalie Graff: Helemaal niet. De laatstejaarsstudenten hebben dat eigenhandig beslist.

Als docenten hebben mevrouw Deprez en ik vooral gefungeerd als ‘coaches’. Bij de aanvang van het CGP (constructiegericht project, n.v.d.r.) kregen de studenten alleen de volgende opdracht: “Maak een reeks van minimum drie werken.” Hoe ze dat dus concreet zouden invullen, lag volledig in hun handen. Zelfs de praktische zaken, zoals de flyers, de locatie, de website… lieten we volledig aan de laatstejaars over. Wij hielden als docenten eigenlijk alleen de deadlines in het oog. We waren uiteraard ook het luisterend oor, want soms was dat nodig.

 

In welke mate vindt u dit initiatief nuttig voor een leerkracht in spe?

Graff: Ik ben ervan overtuigd dat een leerkracht plastische opvoeding zelf werk moet kunnen tenstoonstellen. Daarnaast vind ik het waardevol dat de studenten zelf alles van A tot Z leren organiseren.

 

Het valt ook op dat de studenten tentoonstellen in een mooie, ruime locatie. Hoe komen ze hier terecht?

Graff: De studenten hebben een aantal alternatieven bekeken, maar dankzij de cultuurdienst Hasselt zijn we hier kunnen starten.

 

Siel, ik hoorde net van je docent dat het thema ‘Begrensd’ jullie niet werd opgelegd. Hoe komen jullie dan tot zo’n onderwerp?

Siel Claes: We kwamen tot het thema ‘Begrensd’ na een lange, gemeenschappelijke brainstorm. Hoewel het thema voor iedereen hetzelfde is, hebben de studenten er toch een eigen interpretatie aan kunnen meegeven.

 

Jorien, wat was bijvoorbeeld jouw interpretatie van het thema ‘Begrensd’?

Jorien Vanuytdenhouwen: Je kan jezelf intern, extern, bewust en onbewust begrenzen. Het spel tussen al die factoren heb ik in beeld gebracht. “Wat belemmert iemand in zijn of haar handelen?” is de vraag die als een spiegel tegenover de kijker wordt gehouden.

 

Siel, jij bent dan weer op een andere manier met het thema ‘Begrensd’ aan de slag gegaan?

Claes: De vraag die ik gesteld heb is de volgende: “Wie ben jij om anderen te begrenzen?” Met andere woorden: kan je weten aan de hand van iemands uiterlijk wat voor persoon het is? Het is ook een interactief werk. Diegene die het werk bekijkt, wordt letterlijk aangezet om die vraag te beantwoorden.

 

Je zit in de opleiding om leerkracht te worden. Vind je het waardevol om als leraar in spe aan zulke projecten deel te nemen?

Claes: Zeker. Als leerkracht plastische opvoeding is het nuttig om je artistieke achtergrond steeds te verbreden en je creativiteit te ontplooien. Daarnaast win je ook aan organisatorische kwaliteiten: je leert bijvoorbeeld grotere projecten organiseren.

 

Wat was daarin de rol van de docenten?

Claes: Veel input kwam van de p.o.-studenten zelf. Mevrouw Graff en Deprez waren vooral begeleiders. Ze stonden steevast klaar bij eventuele creatieve obstakels. Soms was het bijvoorbeeld moeilijk om tussen de vele verschillende ideeën te kiezen.

 

Jullie hebben ook live muziek voorzien?

Claes: Ja. PKV-student Joshua speelt gitaar en zingt tijdens de tentoonstelling. Beyoncé was helaas niet meer beschikbaar. (lacht)

 

Inne, wat is jouw invulling van het thema?

Inne Volkaert: Ik ben vertrokken van de vraag of je heel je leven ‘dezelfde mens’ bent. Of er zoiets is als een ‘zuivere ik’. We worden immers voortdurend beïnvloed en begrensd door de verwachtingen van anderen. We gaan dood als mensen die gevormd zijn door anderen. Ik heb die ‘gevormde stukjes’ uit elkaar gehaald om zo weer vanaf het begin te beginnen.

 

Waar heb jij je inspiratie gehaald?

Volkaert: Bij Creazi (een soort kringloopwinkel in Hasselt met veel kunstenaarsbenodigdheden, n.v.d.r.) zag ik allerlei glazen potjes staan. Mijn initieel idee was om er barbiepoppen in te stoppen. Ze pasten er niet in en daarom koos ik ervoor om slachtvlees en haren te gebruiken.

 

Hoe kom je daar eigenlijk aan?

Volkaerts: Het haar komt van kappers. Het slachtafval komt van het slachthuis in Genk.

 

Wat waren de creatieve moeilijkheden?

Volkaerts: Vooral kunnen kiezen. De knoop doorhakken en zo een beslissing nemen is niet vanzelfsprekend. Gelukkig waren mijn ouders, mijn medestudenten en de docenten er om af en toe feedback te geven.

Nu zijn de reacties vooral positief, hoewel sommigen mijn werk misschien nogal angstaanjagend vinden.

 

Dus de tentoonstelling is voor jullie voor herhaling vatbaar?

Volkaerts: Zeker. Tentoonstellen is echt mijn ding!

Claes: Ja, de tentoonstelling opzetten was een leerrijke belevenis. Je doet ervaring op in verband met tentoonstellen. Ik zou het dus zeker aan de studenten van volgend jaar aanbieden. Pluspunt: je kan eens buiten de schoolmuren aan de slag, in plaats van steeds binnen de muren van het leslokaal te werken. Dat is altijd verfrissend.

 

Bij de start van de vernissage gaf de Hasseltste schepen van Cultuur, Onderwijs en Toerisme, Karolien Mondelaers, een korte speech. Nadien kon Absoluut! haar de volgende korte vraag stellen.

 

Mevrouw Mondelaers, uit uw speech bleek dat u dit initiatief bijzonder waardevol vindt. Waarom?

Karolien Mondelaers: Enerzijds geeft het de studenten een platform om hun werk te kunnen tonen. Het vraagt lef om als creatieveling je werk te presenteren. Je stelt je kwetsbaar op, maar tegelijkertijd leg je de lat voor jezelf hoger. Daarnaast gaat het om leerkrachten. Door zulke initiatieven worden ze sterker om anderen op te leiden.

Anderzijds kan het publiek ook zo kennismaken met de lerarenopleiding. Die laatste verbreedt op die manier tot buiten de lesmuren. Tevens komt ‘Begrensd’ het cultuuraanbod van Hasselt ten goede.

Tot slot vindt het plaats op een bijzonder mooie locatie: het eerste radio-optreden van Jacques Brel in België is hier opgenomen.

 

Alvast bedankt voor het boeiende gesprek!

 

Absoluut!

Alessio Di Mella

Bezoek ons ook op onze Facebookpagina!

  • Facebook Round
  • YouTube - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
bottom of page