Lerarenopleiding ook goed voor jouw relatie?
Mopperende maandag
Het was maandagochtend, bijna negen uur. Mijn eerste les begon over enkele minuten en ik kon niet ongelukkiger zijn. We hadden weer veel taken deze week en in het weekend had ik te weinig gedaan. Op de koop toe had ik veel te weinig geslapen en ruzie met mijn lief. Ze vond me veeleisend en zei dat ik daardoor te veel druk bij haar legde. Alles wees erop dat het wel eens een lange week kon worden en mijn hoofd stond al op ontploffen.
Maandag begon gelukkig vrij interactief met de les expressie van mevrouw Wijckmans. Daarna volgden er drie meer theoretische lessen: geschiedenis, pedagogische module en algemene vaardigheden taal. Ondertussen probeerde ik de situatie met mijn lief recht te zetten door lieve sms’jes te sturen. Ik kreeg echter alleen maar snedige opmerkingen te verwerken van de persoon die mij net zou moeten steunen in deze zware tijden. U kan geloven dat ik blij was toen ik om zeven uur eindelijk thuiskwam.
Adembenemend advies
Gelukkig was er dinsdagochtend religie, zingeving en levensbeschouwing (RZL) van meneer Ardui om de hersenen even los te maken. Voor de mensen die hem niet kennen: hij is een gedreven leerkracht, altijd op tijd in zijn lokaal en heeft een enorme passie voor Piet Raes en diens interpretatie van de Bijbel. Meneer Ardui is ook een leerkracht van de oude stempel. Hij baseert zijn lessen op De weg is naar u toe gekomen, een ‘simpel’ boekje van Piet Raes. Verder neemt hij gewoon elke les een A4’tje met wat theorie en vraagjes mee en een duidelijk bordschema. Ik weet dat veel studenten er anders over denken, maar ik vind RZL bij meneer Ardui een bijzonder boeiend vak.
Deze week ging de les over zwakheid en beloftevolheid (faiblesse en promesse) van de mens en hoe je daar als opvoeder best mee omgaat. De kerngedachte was dat er volgens de Bijbel niet zoiets bestaat als een rechtlijnige, positieve evolutie van de mens, maar dat een mens vooral terug moet opstaan als hij een moment van faiblesse kent. Die avond probeerde ik de theorie om te zetten naar de praktijk. Ik vertelde mijn lief dat ik het beste eis, omdat ik me bewust ben van haar beloftevolheid (promesse), maar dat ik ook het ergste aanvaard, in het besef van de kwetsuur van elke mens (faiblesse). Ik weet niet of ze begrepen heeft wat ik bedoelde, maar het leek aan te slaan. Ze zag dat ik moeite deed en dat was voor haar het belangrijkste.
Woensdag is voor mij gelukkig wat rustiger, omdat ik dan enkel pedagogische module klasmanagement en afstemmen heb. (U weet wel, dat verplichte nummertje van anderhalf uur.) Wat bleek deze week? Ook meneer Coolen wilde het graag even hebben over (verhoudingen binnen) relaties, al was hij iets vager dan meneer Ardui. Meneer Coolen vertelde ons dat je je op twee manieren kan gedragen binnen een relatie: zoals een jakhals en zoals een giraf. Dit is wat ik daarvan begrepen heb: giraffen zijn bedeesd en meegaand. Ze kijken de kat uit de boom. Jakhalzen zitten vol energie en zijn leiders, maar kunnen ook opvliegend zijn en zich volledig storten op hun prooi (in discussies bijvoorbeeld). Mocht u het zich afvragen: ja, dit effectief is leerstof voor de examens.
De ultieme verzoeningspoging
Omdat het me de vorige dag zo goed geholpen had, besliste ik om ook woensdagavond mijn nieuwe kennis subtiel te delen met mijn lief. Ik vertelde haar dat ik de jakhals ben en zij de giraf is in onze relatie. Als zij dan een moment van zwakheid had, zou ik, een sterke jakhals, haar daar mee helpen. De leerstof van meneer Coolen werkte duidelijk minder goed, want na mijn betoog vroeg ze of alles in orde was met mij en of ze een lange nek had. Ik ben altijd eerlijk dus ik zei: “Nu je het zegt, eigenlijk wel ja.” U kan zelf wel raden hoe de rest van de avond verlopen is.
Ondertussen is alles terug goed met mijn relatie. Mijn lief heeft me de vergelijking met een giraf vergeven en ik heb weer wat bijgeleerd. Ten eerste: iedereen heeft zijn/haar visie op relaties, ook docenten. Houd er vervolgens rekening mee dat sommige visies relevanter zijn dan andere en neem niet gewoon klakkeloos over wat er gezegd wordt, ook niet van docenten. Zorg er ten slotte voor dat je enkel praat over dingen die je zelf ook effectief begrijpt en dan verloopt de communicatie met je partner ongetwijfeld vlot!
Hendrik Vanbriel