top of page

Khlimmen naar de UC Leuven-Limburg

De hogeschool is dood, lang leve de hogeschool! Niet langer werken we aan de beste versie van onszelf, vanaf nu zijn we namelijk allemaal Moving Minds. We weten maar al te goed dat we niet langer studenten zijn aan de Katholieke Hogeschool Limburg. We horen vanaf nu bij de UC  Leuven – Limburg, een kersverse, nieuwe hogeschool in Vlaanderen. Wat is dat nu precies voor een beest? En waarom konden we niet gewoon onszelf blijven? Zijn er trouwens al voelbare gevolgen? Hoe je het ook draait of keert, aardbeiroze is nu onze kleur.

 

Wat is de UC Leuven-Limburg?

Drie hogescholen vormen nu de UC Leuven – Limburg: Groep T, KH Leuven en de KHLim. Toen de fusie net op tafel lag, was het de bedoeling om een vzw te vormen uit deze drie opzichzelfstaande scholen. Wanneer uiteindelijk bleek dat in die structuur de nieuwe hogeschool bijna een miljoen euro minder aan subsidies zou ontvangen, koos het beleid voor een andere richting. Concreet bestaat de UCLL vandaag uit twee vzw’s: de UC Leuven vzw en de UC Limburg vzw. UC Leuven bestaat uit de voormalige Groep T en de KH Leuven, terwijl UC Limburg bestaat uit de vroegere KHLim. Voor de studenten heeft dat een heel directe invloed: op je diploma komt namelijk UC Limburg te staan wanneer je afstudeert op campus Diepenbeek.
 

Door deze fusie is de UC Leuven-Limburg nu de grootste hogeschool in Vlaanderen met 15000 studenten verspreid over drie groepen op tien campussen.

 

Waarom nu die fusie?

Al een aantal jaar dalen de inschrijvingen aan de KHLim. Natuurlijk zijn er verschillende factoren die meespelen in deze daling. Een van de belangrijkste factoren is dat steeds meer studenten kiezen voor de PXL als ze beslissen over hun toekomst in het hoger onderwijs. Dat is niet verwonderlijk: de PXL komt veel en vaak positief in het nieuws en beschikt ogenschijnlijk over een groot marketingbudget. Het is je misschien al opgevallen dat de UCLL steeds vaker prominent aanwezig is met advertenties in bijvoorbeeld de krant. Dat is normaal, uiteraard speelt die daling in inschrijvingen een rol. Met de fusie, inclusief de opzet van de twee vzw’s, hoopt de school dat de grotere reikwijdte uiteindelijk meer studenten gaat opleveren. Hoe meer studenten de school kan aantrekken, hoe meer subsidies de school krijgt.

 

Natuurlijk is er nu ook minder concurrentie onderling. Door van drie hogescholen naar slechts een hogeschool te gaan, zijn er twee spelers minder op de markt. De samenwerking tussen drie hogescholen vergroot ook meteen hun invloed in het alsmaar groeiende aanbod in het hoger onderwijs.

 

De UCLL mikt ook duidelijk op een groter internationaal profiel dan de KHLim deed. De UC kan staan voor University College. Al is dat niet officieel, want het taalcharter van de overheid staat geen Engelstalige woorden toe in de benaming van een hogeschool. De drie voormalige hogescholen wilden zich graag meer en beter profileren in het buitenland. Door deze fusie hebben ze toch al een stap in de goede richting gezet.

 

Wat zijn de gevolgen voor de student?

Tot op heden zijn de gevolgen voor de student lerarenopleiding beperkt gebleven. In tegenstelling tot geruchten aan het begin van vorig jaar, is het vakkenpakket noch stage intussen veranderd. Meer nog, het nieuwe curriculum gaat pas van kracht in het academiejaar van 2017-2018. Velen onder ons zijn tegen dan – hopelijk - afgestudeerd. Dat curriculum blijft trouwens grotendeels hetzelfde. De nadruk blijft voorlopig liggen op vakinhoudelijke kennis in het eerste jaar, om dan vervolgens steeds meer nadruk te leggen op praktijk als je opleiding vordert. Wel is het belangrijk om op te merken dat de Bachelor Secundair Onderwijs als enige bachelor in de nieuwe hogeschool volledig samenwerkt over de twee regio’s. LER BaSO streeft naar een gezamenlijk curriculum voor beide campussen zodat het letterlijk een opleiding wordt.

 

Dat roept uiteraard een aantal bezorgdheden op bij sommige studenten. Zo ook bij Ofélia Daniels, studente lerarenopleiding op de ARK: “We horen nu bij zo’n grote groep. Ik ben bezorgd dat we onze eigenheid gaan verliezen. De KHLim was een kleine hogeschool, typisch Limburgs. Hopelijk moeten we nu niet alle regeltjes van Leuven gaan volgen.” Het beleid is er snel bij om studenten als Ofélia gerust te stellen. “Het is erg belangrijk voor ons dat beide regio’s hun eigenheid kunnen behouden”, zegt Tanja Ceux, opleidingshoofd BaSO te Diepenbeek. “Beide regio’s hebben hun eigen tradities en waarden, die vaak ook een meerwaarde bieden voor hun opleiding. We willen die graag behouden.”

 

Reden tot bezorgdheid of niet?

Toch zijn er nog andere bezorgdheden onder de studenten. Dimitri Gounakis, student aarderijkskunde: “Wanneer ik op stage ga, vragen de leerkrachten vaak naar mijn hogeschool in de lerarenkamer. Wanneer ik dan zeg dat ik van de UCLL kom, kijkt iedereen me vaak vragend aan. De KHLim was een heel bekende naam, die ook voor kwaliteit stond.” Hoewel Gounakis soms zo zijn vragen bij de naamsverandering heeft, beseft hij wel dat naamsbekendheid tijd kost.

 

De vraag naar goed onderwijs blijft terugkomen, ook bij mensen die niet begaan zijn met heel de fusie. Joke Lieckens, studente Nederlands - Engels spreekt klare taal: “Eigenlijk kan de fusie mij weinig schelen, zolang mijn opleiding zijn kwaliteit maar behoudt.” Veel studenten sluiten zich bij haar mening aan. Kwaliteit binnen een opleiding is belangrijk. De voormalige KHLim stond bekend voor zeer degelijk onderwijs en de opleidingshoofden van beide regio’s hebben beloofd om die kwaliteit ook zeker te blijven nastreven.

 

Kortom, voorlopig lijkt de fusie geen slechte zaak te zijn. Als de UC Leuven-Limburg kwaliteitsvol onderwijs - net zoals de aardbeiroze smoothies op de infodagen - blijft aanbieden, kan de school alleen maar verder groeien.

 

Selien Franssens

Bezoek ons ook op onze Facebookpagina!

  • Facebook Round
  • YouTube - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
bottom of page