Style and the UCLL
Felle prints en kleuren, de jaren 90-stijl, kraakwit of net heel romantisch. Deze zomer mag en kan alles. Het is dus een walhalla voor degene die graag experimenteren met stoffen, motieven en stijlen.
Het bovengeschetste beeld zal voor veel meisjes als muziek in de oren klinken. Hier en daar zit een jongen ook al stiekem te juichen om zijn zomergarderobe in een nieuw jasje te steken. Maar wat doen de studenten van de lerarenopleiding die het grootste deel van hun tijd op school doorbrengen nu met de trends? Wat past en wat past niet op een hogeschool en wat zijn hun bedenkingen over mode in de maatschappij? Ik vroeg veertig studenten, twintig jongens en twintig meisjes, hoe zij hierover denken.
To wear or not to wear?
De studenten van de lerarenopleiding zijn het erover eens: goed gekleed door het leven gaan is belangrijk. Toch varieert hun kledingstijl naargelang ze een schooldag of een vrije dag hebben. Tijdens schooldagen kleden zowel de vrouwelijke als mannelijke studenten zich vooral neutraal, deftig en casual. Hieronder verstaan ze geen opvallende kleding zoals glitters of T-shirts met tekeningen, niet te korte of niets verhullende kleding, sport- (exclusief studenten LO) en strandkledij. Met de zomer in aantocht kan een gepaste schooloutfit dus soms een uitdaging worden.
Tijdens vrije dagen hebben de studenten alle keuze. Een hete zomerdag? Geen probleem. Een korte short, een zwierig zomerkleedje of een hemdje worden zonder moeite uit de kast getrokken. Toch liever een lui dagje met een Netflixserie? Dan kiezen de toekomstige leraren voor een gemakkelijk zittende trainingsbroek of voetbalshort.
Bang om saai te zijn? ‘Dat raakt mijn koude kleren niet’.
Dat de leraren in wording neutrale kleding verkiezen om hun dagen op de schoolbanken te slijten is duidelijk. Daarenboven is mode iets dat ze zich eigen maken. Iedereen heeft zijn eigen stijl en de studenten gaan zich voor niemand of niets veranderen. Toch zijn enkele meisjes bang saai over te komen als ze de trends niet volgen. Ze zullen die daarom sneller overnemen dan jongens, maar ze passen ze steeds aan aan hun eigen stijl en persoonlijkheid.
Trends voor het bord
De ene student is al meer met mode bezig dan de andere, toch is het fijn om te experimenteren met de hedendaagse trends. Als leerkracht kan men ervoor kiezen die trends te volgen. Of toch niet? De mening van de twintig studentes was hier duidelijk verdeeld.
Iets meer dan de helft van de meisjes vindt het absoluut niet kunnen dat trends zoals crop tops, doorzichtige en geperforeerde kleding voor een klas worden gedragen. Als leerkracht heb je een voorbeeldfunctie en die trends maken daar geen deel van uit. De overige acht meisjes vinden dat je als leerkracht zeker kan meegaan in bepaalde trends. Ze geven daarbij enkele tips om bepaalde kledingstukken toch gepast te dragen. Die tips kan men zowel nu tijdens de stages als later in voor de klas gebruiken. Zo kan je een crop top met een hoge taillerok of -broek dragen, een doorzichtig bloesje met een topje onder en kledingstukken kopen die slechts op beperkte plaatsen geperforeerd zijn.
Mode en maatschappelijke acceptatie
Mode speelt al eeuwen een rol in de maatschappij. ‘Het is iets waar je jezelf mee kan verkopen of niet’. Allereerst heeft de manier waarop iemand zich kleedt een duidelijke invloed op de eerste indruk die men over die persoon krijgt. Iemand die er sjofel of onverzorgd uitziet, zal minder vlot worden benaderd, zeggen de studenten van de lerarenopleiding. Ze geven echter wel aan dat de persoon in kwestie belangrijker is dan de kleren die hij of zij aan heeft.
Daarnaast zijn er ongeschreven kledingvoorschriften in verschillende situaties. Denk aan een sollicitatie, een trouw of gewoon een fuif. Iemand die van die regels afwijkt, hoort niet thuis in het plaatje.
Mode heeft dus zeker een invloed op ons leven, maar dat is niet altijd positief. De studenten geven aan dat kleding vaak de oorzaak is van onnodige discriminatie en pesterijen. Dat zien ze liever niet gebeuren. De discriminatie en pesterijen komen volgens de studentes vooral bij jongeren voor.
We kunnen dus stellen dat de toekomstige leerkrachten van de UCLL een deftig voorkomen belangrijk vinden zowel nu als in de toekomst. Of men als toekomstig leerkracht bepaalde trends wel of niet kan dragen, is nog onenigheid over. Dat mode een invloed heeft op maatschappelijke acceptatie is zeker. Iemand die afwijkt van de maatschappelijk standaarden zal sneller worden uitgesloten. Dat vinden de studenten van de lerarenopleiding echter heel jammer.
Louise Bellen