Meepraten over Brexit
Vorige week was ik aan het praten met enkele medestudenten die economie studeren, toen ze opeens een discussie over Brexit aangingen. Ik wist natuurlijk wel dat het te maken had met het eventuele uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, maar verder kon ik weinig opmaken uit het gesprek. Even later begonnen mijn vrienden, die biologie studeren, een ethisch gesprek over het klonen van dieren en mensen. Ook daar moest ik al snel afhaken.
Toen begon ik me toch wel enkele vragen te stellen. Hoe is het mogelijk dat ik, een leerkracht in opleiding waaraan ouders hun kinderen toevertrouwen om hun kennis bij te schaven, niets weet over de economie of biologie? Het is nochtans volkomen logisch dat een ouder verwacht of zelfs eist dat hun kind terecht komt bij een competente leerkracht die weet waar hij of zij het over heeft en die mee is met de actualiteit. Maar ik heb in mijn volledige schoolcarrière, die toch al zo’n 19 jaar loopt, nog nooit één les economie gekregen.
En toch wordt er van mij en al mijn medestudenten verwacht dat we over alles min of meer kunnen meepraten en beschikken over een brede algemene kennis, denk maar aan ‘de leerkracht als wereldburger’. Ik ben het hier ook volledig mee eens; stel je maar eens voor dat een leerling jou vraagt wat de Panama Papers nu eigenlijk zijn en jij hebt geen flauw idee waar hij het over heeft. Jij kan niet antwoorden op hun algemene vragen, dus je geloofwaardigheid wordt zwaar ondermijnd. En uitgelachen worden door je leerlingen, dat is geen pretje … Op die soort situaties word je niet voorbereid tijdens je opleiding. Natuurlijk weet je als je afstudeert alles over jouw vakkencombinatie, maar onze algemene kennis is nog steeds niet verbreed.
Daarom lijkt het mij een goed plan om een algemeen vak voor alle studenten te integreren in de lerarenopleiding. Zo kan een student economie ons bijvoorbeeld inwijden in de basis van zijn vak en ik ben zeker bereid om mijn medestudenten wat meer te vertellen over de prachtige Romeinse geschiedenis. Op die manier leert iedereen iets bij, het is een goede oefening voor de student die de les mag geven en bovendien kom je beter voorbereid voor de klas terecht.
Maar mijn goede voornemens zijn natuurlijk nog niet concreet, meer nog, er is zelfs nog geen sprake van geweest. Gelukkig worden we toch niet volledig aan ons lot overgelaten. De vakleerkracht economie, mevrouw Tulleneers, heeft samen met de PAV-leerkrachten verschillende ideeën om onze algemene kennis toch wat op te krikken. Zo staan ook zij achter het plan om een algemeen vak op te starten waarin elke week een ander vak een uur lang in de kijker staat. Dat is helaas nog verre toekomstmuziek. Dus wij, de studenten van OF1, OF2 en OF3, gaan hier waarschijnlijk nog niet van kunnen genieten. Tenzij sommigen natuurlijk niet weg willen van de UCLL en er wat langer dan drie jaar over doen om af te studeren!
Ik hoop dus dat een algemeen vak er snel komt en dat mijn biologische of economische kennis snel wat opgeknapt wordt. Als we dat klaargespeeld krijgen, zal ik in elk geval heel wat minder vaak met mijn mond vol tanden staan tijdens een gesprekje over Brexit of de belangrijkste politieke figuren!
Katelien Van Genechten