De ecologische voetafdruk van de Belg blijft vergroten. Ons land staat ondertussen in de top vijf van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld, zo blijkt uit het Living Planet Report van WWF. Samen met Denemarken staan we zelfs helemaal bovenaan in het EU-lijstje.
De ecologische voetafdruk voor een bepaald jaar is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond -en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Het gaat om een hypothetisch getal, gemeten in mondiale hectares.
‘Absoluut!’ onderzocht de energiezuinigheid van het gebouw de Ark gelegen op de campus Diepenbeek.
Het gebouw
De Ark is het gebouw van de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs.
Het is gebouwd in 2002 en hierdoor kan de Ark een gunstig
energieprestatiecertificaat (EPC) voorleggen. Een EPC wordt opgesteld
door een erkend energiedeskundige type C. Hij of zij verzamelt
informatie over de muren, de ramen, het dak, de vloeren, de gebruikte
isolatiematerialen en de verwarmingsinstallatie. De Ark heeft een
gunstig EPC-certificaat en dat betekent dus dat het gebouw energiezuinig is en er dus relatief lage energiekosten zijn.
De omgeving
De Ark is gelegen in een groene omgeving. Het gebouw staat te midden een groot grasplein, is omringd
door bomen en aan de voorkant van het gebouw stroomt een kleine beek.Verder wordt een grote parking
omringd door de verschillende onderwijsinstellingen. Deze parking is gratis en is dus dagelijks gevuld
met (vervuilende) auto’s. Een overweging kan zijn om er een betalende parking van te maken. Wanneer
automobilisten moeten betalen voor een parking, nemen ze sneller de bus of carpoolen ze. Dat komt het
milieu alleen maar ten goede.
Zonnepanelen
Op het dak van de Ark liggen 35 zonnepanelen die zorgen ervoor dat groene stroom wordt gecreëerd. Dat heeft een financieel en ecologisch voordeel. Jaarlijks wordt er ongeveer 2000 kWh aan groene stroom gecreëerd en dit gedurende 25 tot 30 jaar. De opgewekte stroom zorgt voor een lagere energierekening, waardoor zonnepanelen een goede investering zijn. Naast het financiële aspect is er ook het ecologische aspect. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de uitstoot van broeikasgassen teruggedrongen worden. Zonnepanelen zorgen voor een lagere CO2-uitstoot dan de conventionele energiecentrales. Er worden minder schadelijke broeikasgassen geproduceerd en dat is zeker goed voor het milieu.
Welke inspanningen levert de Ark nog op ecologische gebied?
Ten eerste helpt sorteren en recycleren om duurzaam om te gaan met natuurlijke grondstoffen, het bespaart energie, gaat de opwarming van de aarde tegen en stimuleert de economie. In de gangen van het gebouw staan verschillende vuilnisbakken die ertoe verplichten te sorteren. Hoe meer er gesorteerd wordt, hoe beter de recyclage zal verlopen.
Ten tweede staan de computers in het studielandschap automatisch ingesteld op ‘dubbelzijdig afdrukken’ en wordt er benadrukt om energiezuinig om te gaan met papier. Toch wordt er nog te veel papier verbruikt in de Ark. Een oplossing kan zijn om gerecycleerd papier te gebruiken waar mogelijk.
Ook in het cafetaria wordt er gedacht aan het milieu. Al jaren trekken milieuorganisaties zoals Greenpeace en Sea Shephard aan de alarmbel. De blauwvintonijn in de Middellandse Zee is met uitsterven bedreigd. Om die reden wordt er geen tonijn meer verkocht in onze cafetaria.
Verder is vleesconsumptie is één van de hoofdoorzaken van de klimaatverandering. Vlees produceren heeft enorme implicaties en vergt zeer veel land en grondstoffen. Af en toe vegetarisch eten is dus een must om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Om die reden zijn er vegetarische maaltijden beschikbaar in de kantine.
Besluit
We kunnen concluderen dat het goed gesteld is met de milieuvriendelijkheid van ons gebouw, de Ark. Er wordt wel degelijk gedacht aan het milieu en ook in de cafetaria doet men inspanningen om de ecologische voetafdruk te verminderen.
Toch moeten we zo weinig mogelijk papier proberen te gebruiken en als het mogelijk is, kunnen we beter carpoolen of met de bus of fiets naar school komen.
Ten slotte volgen er nog enkele tips om je persoonlijke voetafdruk in de Ark te verkleinen:
-
wees zuinig met water;
-
vervang af en toe vlees door een vegetarisch alternatief;
-
zet apparaten uit. Laat ze niet op stand-by staan;
-
recycleer!;
-
gebruik gerecycleerd papier in plaats van gewoon papier;
-
kom met het openbaar vervoer naar school.
Arno Prenen
De ecologische voetafdruk van de Ark



